Skip to content

9 juli: Succesvolle dadelactie in Utrechtse Kanaalstraat

July 5, 2010

Succesvolle actie in de Kanaalstraat in Utrecht

Lancering van de campagne: koop geen Israëlische dadels voor Ramadan

Op vrijdag 9 juli, de Internationale Boycot Actiedag, hebben ruim 25 mensen flyers uitgedeeld aan de bezoekers van de Turkse moskee op de Kanaalstraat. Daarna is de groep, gehuld in t-shirts met de teksten: I love Palestine en Koop geen Israëlische apartheid, de Kanaalstraat ingelopen, onder begeleiding van een percussiegroep.

Speciale ‘dadelmeisjes’ deelden Palestijnse dadels uit aan het publiek dat heel positief reageerde op de actie. De winkeliers die besloten hebben Palestijnse dadels te verkopen werden in het zonnetje gezet. Zij kregen een poster op de winkelruit met ‘Hier te koop: Palestijnse dadels’

(Zie voor Palestijnse dadels: http://www.wix.com/canaannederland/dadels )

Dit jaar roept het netwerk ‘Samenwerken voor Palestina’ waarin 30 organisaties verenigd zijn samen met de Nederlandse moslimorganisaties op om geen Israëlische dadels te kopen tijdens de Ramadan. De organisaties steunen het vreedzame verzet tegen de Israelische apartheid door middel van boycot, desinvesteren en sancties. Deze campagne is gestart als antwoord op de oproep van 173 Palestijnse organisaties, de Civil Society Call van 9 juli 2005.

De organisaties zien dit conflict nadrukkelijk niet als een strijd tussen religies, of tussen moslims en joden, maar als een strijd tegen zionistische koloniale expansie en voor het zegevieren van internationaal recht. Onder het Palestijnse volk zijn mensen met verschillende religies: moslims, christenen en joden. Ook hun bondgenoten zijn zeer divers. Palestijnse kerken hebben deze winter in het Kairosdokument hun broeders (christenen, joden en moslims) overal ter wereld opgeroepen om zich te verenigen, en zij roepen hierin ons allen op om ons geweten te laten spreken en Israel met vreedzame middelen onder druk te zetten door boycots, desinvesteren en sancties. Met hun Ramadan-initiatief handelen de moslimorganisaties in de geest van hun eigen geloof en ondersteunen de oproep zoals verwoord in het Kairosdokument.

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: