Skip to content

Succesvolle flyeractie bij moskeeën

August 8, 2010

Koop géén Israëlische dadels voor Ramadan

De vastenmaand ramadan begint dit jaar rond 11 augustus. Het vasten wordt ‘s avonds na zonsondergang verbroken door het eten van een dadel. In de maand ramadan worden er dan ook veel dadels verkocht. Een groot aantal van de sappige en grote medjoul dadels komt van Israëlische bedrijven die produceren in de bezette Westelijke Jordaanoever. Zij profiteren daarmee van de militaire bezetting van de Westbank. De dadelplantages bevinden zich op gestolen Palestijnse grond.

Het netwerk ‘Samenwerken voor Palestina’ en de Nederlandse moslimorganisaties roepen op geen Israëlische dadels te kopen. Hiertoe hebben al verschillende acties plaatsgevonden. Afgelopen vrijdag 6 augustus werden op verschillende plaatsen in Nederland bij moskeëen flyers uitgedeeld na afloop van het vrijdaggebed.

“Wij stonden bij de Marokkaanse moskee in Utrecht Overvecht met flyers en met Palestijnse dadels, die wèl van een Palestijnse familie afkomstig zijn en dus fair trade zijn,” aldus één van de vrijwilligsters. “De reacties waren heel positief. Men was blij met onze informatie over de merknamen en namen van Israëlische bedrijven die profiteren van de illegale bezetting van de Palestijnse gebieden.”

This slideshow requires JavaScript.

Dadels met op de doos de volgende merken zijn van Israëlische bedrijven. Ook als er ‘produce of South Africa’ op staat, gaat de winst nog altijd naar het Israëlische moederbedrijf:

Hadiklaim, Jordan River, Jordan Plains, King Solomon, Carmel, Kedem

Op de website http://www.wix.com/canaannederland/dadels kun je zien waar de Palestijnse dadels te koop zijn.


Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: