Skip to content

Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme misleidt toeristen

September 29, 2010

Persbericht 29-09-2010

De Reclame Code Commissie stelt de twee activisten die een aanklacht hebben ingediend tegen het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme GoIsrael wegens misleidende reclame in het gelijk. GoIsrael’s reclame is “misleidend en daardoor oneerlijk”. Merkwaardigerwijs beschouwde de Commissie de reclame-uitingen niet als kwetsend voor in Nederland wonende Palestijnen en Syriers of in strijd met de waarheid. Door de uitspraak van de Commissie mag GoIsrael nu geen reizen meer naar bezet Palestijns gebied promoten alsof het reizen naar Israël zouden zijn.

GoIsrael maakt intensief reclame met kaarten waarop  in 1967 bezet Palestijns en Syrisch gebied wordt afgebeeld als deel van Israël. De tekst ondersteunt dat beeld waarin (toeristische bezienswaardigheden in) onder andere Oost-Jeruzalem en Bethlehem deel uitmaken van Israël. Dit is in ernstige mate onjuist, want het gaat hier om gebieden die Israel in 1967 heeft veroverd. Deze gebieden hebben  internationaal de status van bezet Palestijns c.q. Syrisch gebied.  Het Internationaal Gerechtshof te Den Haag maakte dit  in zijn uitspraak over ‘de Muur’ op 9 juli 2004  nog eens extra duidelijk. Als het Israëlisch Verkeersbureau GoIsrael deze gebieden presenteert als deel van Israel misleidt het daarmee potentiële toeristen.

De nederzettingenbouw  in de Palestijnse bezette gebieden wordt internationaal veroordeeld. Het is een groot obstakel geworden in de vredesonderhandelingen.

Voorbeelden van gesignaleerde misleiding zijn de Syrische Banyas watervallen, en Palestijnse plaatsen als Beit Sahur, Bethlehem, Jericho en Nablus. In sommige folders worden historische Palestijnse plaatsen en regio’s met Bijbelse namen aangeduid, zoals Shechem in plaats van Nablus. Hierdoor wordt de Palestijnse identiteit van deze plaatsen nog verder verdoezeld. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen West en Oost Jeruzalem, en wordt een plek als de Tempelberg vanzelfsprekend als Israëlisch aangeduid, terwijl het volkenrechtelijk bij de Palestijnse Bezette gebieden behoort. De folder “Bijbelse plaatsen voor Christelijke bezoekers” vermeldt dat “In 1967 Jeruzalem werd herenigd en zijn plaats hervond als eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, met vrijheid voor alle godsdiensten”.

Advocaat van den Biesen: “En zo presenteert verweerder (GoIsrael) zich als een gastheer die zijn gasten in het huis van zijn buren op visite nodigt en het daarbij doet voorkomen alsof het huis van zijn buren van hem is en verzwijgt dat de buurman het met deze gang van zaken in het geheel niet eens is en daarmee rechtens ook volledig in zijn gelijk staat en dat zijn buurman bovendien zeer aanzienlijke schade en hinder van deze illegale situatie ondervindt”.

Er is Israel veel aan gelegen om toeristen te trekken. Israel reserveert $2,4 miljoen voor toerisme in de bezette gebieden. Daags na de opheffing van de bouwstop van illegale nederzettingen plaatste GoIsrael paginagrote vakantieadvertenties in o.a. de Metro. In oktober wordt de jaarlijkse OESO Toerisme-conferentie in Jeruzalem georganiseerd. Met de aanklacht tegen GoIsrael hopen de activisten in de toekomst misleidende Israëlreclame te kunnen tegengaan.

Informatie bij Karel van Broekhoven (tel. 023 5245876 ), Sonja Zimmermann (tel. 06 109 36505) en Advocaat Phon van den Biesen  (tel. 020 5682929)


Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: