Skip to content

Fijn op vakantie, maar niet naar Israël

January 11, 2011

12 januari 2011

Tijdens de Vakantiebeurs zullen activisten folders uitreiken aan bezoekers van de Vakantiebeurs, evenals andere jaren. Dit jaar is hun motto: Laat u niet  misleiden en medeplichtig maken aan Israël’s illegale bezettingspolitiek; stoot Palestijnen en Syriers niet het brood uit de mond! Ga fijn met vakantie, maar niet naar Israël!

Helaas zijn ook dit jaar de Palestijnen niet vertegenwoordigd op de Vakantiebeurs. Wel is Israël er met het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme (GoIsrael). En opnieuw zal GoIsrael misleidende reclame verspreiden waarin Palestijnse bezette gebieden als Israëlisch zullen worden voorgespiegeld. De Reclame Code Commissie honoreerde een aanklacht hierover onlangs door klagers in het gelijk te stellen. GoIsrael ging hiertegen in beroep, uitspraak daarover is deze maand te verwachten.

Voorbeelden van misleiding door GoIsrael zijn de Syrische Banias waterval en Palestijnse plaatsen als Beit Sahur, Bethlehem, Jericho, Nablus en Oost-Jeruzalem, die alle in het materiaal van GoIsrael als Israëlisch worden aangeduid. In sommige folders worden historische Palestijnse plaatsen en regio’s met Bijbelse namen aangeduid, zoals Shechem in plaats van Nablus. Hierdoor wordt de Palestijnse identiteit van deze plaatsen verdoezeld. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen West- en Oost-Jeruzalem, en wordt een plek als ‘de Tempelberg’ (Haram Al-Sharif) met zijn Klaagmuur en Al Aqsa moskee ten onrechte als Israëlisch aangeduid, terwijl het volkenrechtelijk bij de Palestijnse Bezette Gebieden behoort. De GoIsrael folder “Bijbelse plaatsen voor Christelijke bezoekers” vermeldt dat “In 1967 Jeruzalem werd herenigd en zijn plaats hervond als eeuwige hoofdstad van het Joodse volk, met vrijheid voor alle godsdiensten”.

Ook een aantalreisbureaus op de Vakantiebeurs doet mee aan deze praktijken: Als reclame voor een 12 daagse reis naar Israël laat Beter Uit een foto zien van de Al Aqsa Moskee en de Klaagmuur (beide in bezet Oost- Jeruzalem). Ook Makor Reizen doet dit, en zijn 16-daagse groepsrondreis naar Israël en Egypte doet o.a. Qumran (van de Dode Zee-rollen) aan, een site die de Palestijnen toebehoort maar door Israël wordt geëxploiteerd.

Oppenheim Travel laat ook de foto van de Al Aqsa Moskee zien, en brengt argeloze toeristen bovendien naar de bezette Syrische Golan Hoogvlakte met de beroemde Banias waterval. Onder het motto “bezoek het land van melk en honing” brengt Drietour u in een reis naar Israel zonder scrupules naar de Palestijnse bezette gebieden, waarbij de foto van de Palestijnse Al Aqsa moskee wederom als lokkertje voor Israel en als icoon voor Bijbelse tijden mag dienstdoen. Ook mag u mee naar bezet Syrisch gebied en naar het Palestijnse Jericho (bezette Jordaanvallei). In zijn 8-daagse rondreis “De wonderen van Israël” brengt ook Kras toeristen naar de Syrische Golan Hoogvlakte, en Palestijns Oost Jeruzalem, Qumran en Bethlehem.

Israël presenteert zich als een gastheer die zijn gasten in het door hem geconfisqueerde huis van de buren op visite uitnodigt. Dat die buren het met deze gang van zaken in het geheel niet eens zijn en daarmee rechtens ook volledig in hun gelijk staan en bovendien zeer aanzienlijke schade en hinder van deze illegale situatie ondervinden wordt buiten beeld gehouden.

Advertisements
%d bloggers like this: