Skip to content

Aardbeien uit Palestina ?!

January 26, 2011

Geef je geld niet uit aan bedrijven die profiteren van de bezetting!!

 

Ze liggen weer in de winkel de aardbeien uit de Gazastrook en de Westbank, geëxporteerd door Agrexco en door Arava, Israëlische exportbedrijven met dochterondernemingen in Nederland.

 

 

Agrexco exporteert producten uit Gaza onder de merknaam Coral. Het gaat o.a. om aardbeien en bloemen uit Gaza. Op de website laat Agrexco de lezer geloven dat de Palestijnen zelf gekozen hebben voor Agrexco als exportbedrijf. Feit is natuurlijk dat de Gazastrook al jaren onder blokkade van Israël wordt gehouden en Palestijnen zelf geen mogelijkheden krijgen om hun producten te exporteren.

Op de website van Who Profits (from the occupation) worden beide bedrijven genoemd als bedrijven die profiteren van de bezetting door de verkoop van settlement producten. Zo verkoopt Arava groenten, fruit en kruiden, ook biologische, die geproduceerd zijn in de nederzetting Mechola gelegen in de Westelijke Jordaanoever door Jordan River Herbs.

Agrexco is ook een Israëlisch exportbedrijf van agrarische producten. Zij verkopen o.a. de merknamen Carmel, Carmel Bio Top (biologisch), Jaffa, Jordan Plains en Alesia.

In een rechtszaak in  november 2006, verklaarde toenmalig directeur Amos Orr van Agrexco UK dat Agrexco 60 tot 70% van de agrarische producten uit de illegale Israëlische nederzettingen exporteert.

Het produceren in deze nederzettingen in het door Israël bezette Palestijnse gebied levert veel voordelen op voor de Israëlische bedrijven. Ze betalen minder rente, minder belasting en hebben minder milieu controles en arbeidsinspecties. Palestijnen die in deze bedrijven tewerkgesteld worden, werken zonder overheidsbescherming, zonder controles, lange uren, tegen lage lonen en hebben geen arbeidsrechten en zeer beperkte bewegingsvrijheid.

 


Lees meer:

Agrexco :  http://www.whoprofits.org/Company%20Info.php?id=584

Corahttp://www.agrexco.co.il/en/coral.asp

Aravahttp://www.whoprofits.org/Company%20Info.php?id=549

Advertisements
%d bloggers like this: