Skip to content

Albert Heijn neemt 10.000 actiekaarten over Israëlische fraude in ontvangst

March 13, 2011

Vrijdagmiddag 11 maart verzamelden tientallen actievoerders zich bij het hoofdkantoor van Albert Heijn in Zaandam om daar de directie te spreken te krijgen.

 

Tot dan toe had de directie van Albert Heijn een gesprek afgehouden en ingezamelde actiekaarten daardoor niet eerder in ontvangst genomen. Acht actievoeders gingen de hal van het kantoor binnen met het zeer dringende verzoek om een gesprek met de directie te krijgen en om 10.000 actiekaarten te overhandigen; anderen beeldden op het bordes in een tableau vivant situaties uit waar de Palestijnen dagelijks mee te kampen hebben en weer anderen demonstreerden voor de deur. Na korte tijd en enig overleg nam de directie de actiekaarten dit keer in ontvangst en ging het gesprek aan.

De anti-apartheidsacties van de 70-er jaren zijn een belangrijke inspiratiebron voor de BDS-beweging. Op vrijdag 11 maart overhandigde de  Campagne  “Koop geen Israëlische Apartheid” 10.000 handtekeningen van Albert Heijn-klanten aan de directie in Zaandam na eerder afhouden. Albert Heijn had daarbij aangegeven niet te willen ingaan op oproepen om geen producten uit door Israël bezet gebied te verkopen, daar de Nederlandse wet daartoe niet dwingt. Daarmee steunt AH echter wel de Israëlische bezettingspolitiek, aldus de campagne.
 
Het netwerk “Samenwerken voor Palestina”, bracht
nu de kaarten naar de directie in Zaandam en wilde niet eerder vertrekken, dan nadat er een gesprek met de directie zou zijn geweest. Het motto was “koekje van eigen deeg, wie een bezetting steunt wordt zelf bezet”. Zover kwam het niet omdat de directie na enig onderhandelen bereid bleek alsnog de kaarten aan te nemen en een gesprek met vier vertegenwoordigers aan te gaan.

Het gesprek liep in ontspannen sfeer. De 4 afgevaardigden van het netwerk hielden directeur Pietryga voor dat AH producten uit de bezette gebieden verkoopt, waarmee importfraude wordt gepleegd om invoerrechten te omzeilen en waar AH de foute herkomst Israel bij vermeldt. Zo ontneemt AH de klant de keus om geen producten van apartheid te kopen. Ook schendt AH hiermee de codes van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Pietryga antwoordde dat AH niet aan politiek doet, maar zich wel aan de wet en de basisregels van MVO wil houden.

Het gesprek eindigde in de toezegging van AH om het inkoopbeleid te wijzigen als de BDS-beweging met goede bewijzen komt voor de genoemde fraude. Ook zou AH actie ondernemen als werd aangetoond dat de verkoop van deze “Israëlische” producten in strijd is met de MVO-gedragsregels. Het netwerk “Samenwerken voor Palestina” is niet echt tevreden omdat AH het signaal zo lang niet oppakte en ook nu nog passief afwacht tot de bewijzen worden aangedragen. Maar de opening naar verbeteringen in het inkoopbeleid wordt op prijs gesteld.

Het TV item over onze actie bij Uitgesproken Vara is te zien op: http://uitgesproken.vara.nl/Nieuws-detail.7674.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=40759&cHash=e63d29c2b1404f9392911b86c454c8da 

Het begint op 4:58 min. Met het schuifje onderin het scherm kun je er naar toe schuiven.

————-

Artikel in de Volkskrant:

‘De Israëlische dadels zijn heling’

Van onze verslaggever Gerard Reijn − 12/03/11, 00:00

De dadels en avocado’s bij Albert Heijn zouden weleens uit de bezette Palestijnse gebieden kunnen komen. Na een jaar wisten activisten eindelijk een gesprek af te dwingen.

Zaanstad -Echt onopvallend geschiedt de benadering van het hoofdkantoor van Albert Heijn, doelwit van de geheime missie, niet. In twee groepen trekken rond veertig activisten op naar het kantoor, maar de opmars wordt behoorlijk vertraagd doordat de VARA-cameraploeg oponthoud heeft. Het zou kunnen opvallen, dat gehang van tientallen mensen rond het gebouw. Sommige activisten vrezen problemen (‘loop niet steeds zo opzichtig heen en weer’, zegt de een tegen de ander), anderen klagen over gebrekkige voorbereiding.

Als de VARA er is, beent de ‘voorhoede’ van de activisten onder leiding van de Rotterdamse activist voor kunsten en voor Palestijnen, Benji de Levie, naar de hoofdingang en perst zich door de draaideur. ‘We willen graag iemand van de directie spreken’, zegt De Levie tegen de veiligheidsbeambte achter het dikke glas, ‘want we willen hem tienduizend handtekeningen aanbieden.’

Buiten zet een groepje activisten een levende-standbeeldengroep neer, uitbeeldend hoe een Palestijnse sinaasappelplukster door gewapende soldaten wordt beroofd. Op shirts en borden staan leuzen: ‘Koop geen Israëlische apartheid’, en, verwijzend naar het AH-merk Puur & Eerlijk, ‘Eerlijk en duurzaam op gestolen land?’. Boven hun hoofd gluren werknemers naar beneden vanuit hun veilige kantoor.

De activisten, meest boven de 60, een enkeling met Palestijnensjaal, willen een einde maken aan de verkoop in Nederland van producten van Joodse nederzettingen op de bezette Palestijnse gebieden. Nu staan dadels, avocado’s, sinaasappelen en grapefruits in supermarkten aangeprezen als afkomstig uit Israël. De Levie: ‘Het is vrijwel zeker dat daar ook producten tussen zitten die uit Joodse nederzettingen komen op de bezette gebieden, en dat is verboden.’ Een oude activist spreekt van doodgewone ‘heling, verkoop van spullen van geroofd land’.

Suzanne Zimmermann, coördinator van de actie: ‘Wij zeggen: koop geen Israëlische producten, want het kunnen zomaar producten zijn uit de illegale nederzettingen op bezet gebied.’

Maar moet ze dan niet bij de regering zijn, of bij justitie? Zimmermann: ‘Albert Heijn heeft ook een eigen verantwoordelijkheid. En bovendien: van deze zionistische regering is helemaal niets te verwachten. In Frankrijk gaat dat anders, daar is illegale import wel door justitie aangepakt.’

Meer dan een jaar hebben activisten van 28 organisaties, waaronder het Palestina Komitee Nederland, bij filialen van Albert Heijn handtekeningen verzameld om daarmee een gesprek met Albert Heijn af te dwingen, want de contacten met AH wilden niet erg vlotten. Nu lukt het wel. Na een uur heen en weer praten mogen vier activisten naar binnen om te praten met directeur Jeroen Pietriga. Pers mag niet mee.

Als Zimmermann na een half uur weer buiten komt, is ze bijna tevreden. ‘Het was een goed gesprek. Wij hebben Pietriga erop gewezen dat het verkopen van producten van de bezette gebieden indruist tegen zijn eigen huisregels.’ Albert Heijn is aangesloten bij BSCI, een organisatie voor verantwoord ondernemen die regels stelt over onder meer mensenrechten. Zimmermann: ‘Wij hebben ze erop gewezen dat ze de verkeerde labels op hun producten hebben. Dat wisten ze niet.’

Ook de woordvoerder van Albert Heijn is tevreden. Niet dat het bedrijf overweegt alle Israëlische producten te verwijderen. ‘Maar als zij kunnen aantonen dat die labels met land van herkomst niet kloppen, gaan we dat onderzoeken.’

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2844/Archief/archief/article/detail/1858939/2011/03/12/De-Israelische-dadels-zijn-heling.dhtml

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: