Skip to content

Aftrap Dadelcampagne: koop geen Israëlische dadels voor ramadan

July 9, 2011

Vorig jaar werd een zeer succesvolle campagne gevoerd in de aanloop naar de vastenmaand ramadan: koop géén Israëlische dadels voor ramadan. Tijdens de ramadan breken moslims het dagelijkse vasten met het eten van een dadel. Het liefst worden hiervoor de sappige, grote medjoul dadels gekozen. Veel van deze dadels worden geproduceerd door Israëlische bedrijven in de Westelijke Jordaanvallei. De dadelplantages bevinden zich in de door Israël bezette Palestijnse gebied. Niet alleen worden deze dadels gekweekt op gestolen land met gestolen water, veel Israëlische bedrijven maken bovendien gebruik van goedkope Palestijnse arbeidskrachten die onder zeer zware en gevaarlijke omstandigheden tegen lage lonen de dadels oogsten.

Ook dit jaar roept het Netwerk Samenwerken voor Palestina daarom weer op om een principiële keuze te maken en niet te investeren in bedrijven die profiteren van de Israëlische bezetting. Koop daarom geen Israëlische dadels van de merken : Jordan Plains, Jordan River, Hadiklaim (Bomaja), Kedem, Carmel/Agrexco, King Solomon.

De aftrap van de campagne vond op vrijdag 8 juli plaats in Amsterdam waar ruim 500 flyers werden uitgedeeld bij de Kabir moskee. Op de flyers staat de tekst “Vergeet Gaza niet! Koop geen Israelische dadels. Boycot Israel.” De boodschap van de flyer om geen dadels uit de illegale nederzettingen, met name uit de bezette Jordaanvallei, te kopen werd met veel instemming ontvangen. Een van de Marokkaanse jongeren deed spontaan mee met het uitdelen van de flyers.

Komende vrijdag, 15 juli, zullen 3 andere moskeeën worden bezocht. Flyers aanvragen kan via npk@xs4all.nl

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: