Skip to content

Israëlische Agrexco staat op omvallen

September 6, 2011

Het Israëlische bedrijf Agrexco dat fruit, groenten en bloemen exporteert, staat op omvallen. Het bedrijf, voor ruim 30% bezit van de Israëlische Staat, kan al maanden niet aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Uit een onafhankelijk onderzoek dat onlangs namens boze aandeelhouders werd uitgevoerd, zou duidelijk worden dat Agrexco zijn aandeelhouders heeft ‘misleid en financiële rapporten heeft gemanipuleerd’.

Het bedrijf dat in 1956 werd gesticht en de grootste Israëlische exporteur van fruit, groenten en bloemen is, ligt de laatste jaren in Europa onder vuur vanwege de oproep tot boycot van Israëlische producten. Agrexco exporteert ook producten afkomstig van Israëlische bedrijven in de nederzettingen. De boycot acties hebben vooral in Frankrijk, Engeland en België veel aandacht gekregen. Ook in Nederland worden supermarkten regelmatig gewezen op de herkomst van groenten en fruit van Carmel / Agrexco met de oproep niet te investeren in bedrijven die profiteren van de Israëlische bezetting van de Palestijnse gebieden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Europese boycotacties zijn slechts een deel van het probleem van Agrexco. Het bedrijf kwam vooral in moeilijkheden doordat het te hoge bedragen bleef betalen aan de boerenbedrijven voor de agrarische producten. De Israëlische overheid, die een meerderheid bezit in de Raad van Bestuur van Agrexco, bleef deze hoge prijzen betalen als een subsidie aan de Israëlische boeren.

Meer informatie in het artikel van Rolf Bos in de Volkskrant van 5 september 2011:

VK-20110905 Volkskrant Israelische Agrexco staat op omvallen

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: