Skip to content

Blokkade tegen Apartheidsbus EBS in Amsterdam

December 11, 2011
Actievoerders hielden op zondag 11 december bussen tegen van EBS, de dochteronderneming van het Israëlische Egged. EBS verzorgt vanaf vandaag het busvervoer in de regio Waterland. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De activisten voerden de slogan “Stop Israëlische Apartheid” en “Steun Freedom Riders”. De blokkade was een vervolgactie na de solidariteitsactie met de Palestijnse Freedom Riders van 15 november.

Zes Palestijnen stapten half november 2011 in een op een voor hen verboden bus van Egged. De rit was een geweldloos protest tegen de Apartheid in hun land. Zij werden door de Israëlische politie gearresteerd en vastgezet. “Egged maakt zich schuldig aan apartheid en schendt het internationaal recht door Palestijnen te verbieden met de bus te rijden”, aldus een actievoerder.

De Palestijnse Freedom Riders roepen Nederlanders op hun banden met Egged te verbreken. Het is de reden dat het Netwerk ‘Samenwerken voor Palestina’ tot de actie op het busplatform besloot. “We snappen dat de reizigers en buschauffeurs zijn veroordeeld tot EBS, maar we willen wel dat iedereen zich van doordrongen is dat ze in een ‘aparheidsbus’ stappen.”

Twee weken geleden deelden de actievoerders ook al flyers uit in de bussen van Arriva, de vervoersmaatschappij van wie EBS het vervoer in Waterland nu overneemt.

Egged exploiteert in Israel o.a. bussen in de illegale nederzettingen, die over Palestijns grondgebied rijden maar niet toegankelijk zijn voor Palestijnen. Wel zijn ze toegankelijk voor joodse kolonisten, die daar volgens het internationaal recht illegaal wonen. Egged maakt zich daarmee schuldig aan het schenden van de Conventie van Genève en werkt mee aan het Israelische systeem van Apartheid, eveneens een misdaad volgens het internationaal recht. Hierover sprak het Russell Tribunal on Palestine zich onlangs uit in zijn sessie in Kaapstad– (5-7 november 2011).

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: