Skip to content

Protest tegen ‘Brand Israel’ optreden van dansgroep Batsheva

April 21, 2012

Op zaterdag 21 april treedt de Israëlische dansgroep Batsheva op in de Stadsschouwburg in Utrecht. Het optreden van de Israëlische dansgroep Batsheva is niet zomaar een dansoptreden, het is onderdeel van de ‘Brand Israel’ campagne, ingezet door het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Toneelgezelschappen, dansgroepen en orkesten uit Israël zijn er voor kunst maar niet voor kunst alleen… De Israëlische regering misbruikt kunstenaars om het besmette imago van Israël als bezetter van de Palestijnse gebieden en als schender van mensenrechten wit te wassen.

De Israëlische topambtenaar Arye Mekel kondigde kort na de verwoestende aanvallen op de Gazastrook in de New York Times aan dat zijn ministerie schrijvers, theatermakers en andere kunstenaars over de wereld zou uitzenden om ‘het mooie gezicht van Israël’ te tonen en de verschrikkingen van oorlog en onderdrukking weg te poetsen: de “Brand Israel Campaign” was geboren. Gerenommeerde kunstenaars en cultuurinstellingen ontvangen financiële steun van Buitenlandse Zaken voor wereldtournees, met het doel internationaal het imago van Israël op te vijzelen en de publieke aandacht van Israëls oorlogsmisdaden af te leiden. 

Culturele Boycot

Naar voorbeeld van Zuid-Afrika is in 2005 opgeroepen tot een wereldwijde campagne van Boycot, Desinvesteren en Sancties, met als doel gelijke rechten voor Palestijnen en joodse Israëlis, het stoppen van de militaire bezetting door Israël en het uitvoeren van het recht van terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen en hun nakomelingen die in 1948 zijn verdreven en nog steeds in vluchtelingenkampen wonen.

De culturele boycot van Israël richt zich niet tegen individuele Israëlische artiesten, maar tegen door de Israëlische Staat gesponsorde optredens om het imago van Israël te verbeteren. De oproep tot boycot is een moreel appèl aan kunstenaars, kunstpodia, overheden en kunstliefhebbers over de hele wereld om zich publiekelijk te distantiëren van de immorele en onwettige praktijken van Israël .

Culturele Boycot is een vreedzaam middel, waarmee we de Israëlische regering met klem vragen om verandering: een samenleving zonder apartheid en in naleving van internationaal recht.

Zie ook : http://forward.com/articles/2070/israel-aims-to-improve-its-public-image/

Ook in andere landen vonden al protesten plaats tegen het optreden van Batsheva

Comments are closed.