Skip to content

Ludiek protest tegen ‘Brand Israel’ dansoptreden van Israëlische groep Batsheva

April 22, 2012

Zaterdagavond is er op ludieke wijze geprotesteerd tegen het ‘Brand Israël’ optreden van dansgroep Batsheva in de Utrechtse Stadsschouwburg. Er werden boycot liederen gezongen door het BDS koor en drie keurig in het pak gestoken jongeren deelden folders uit aan het publiek dat langzaam binnendruppelde.


De voorkant van de folder deed in eerste instantie vermoeden dat deze afkomstig was van een Israëlisch promotieteam. De titel op de voorkant: Genieten van Israëlische kunst?

Binnenin de folder wordt vervolgens uitgelegd wat kunst in het geval van Israël te maken heeft met politiek. Sinds de Israëlische regering zelf heeft aangekondigd dat zij kunst zal inzetten om ‘het mooie gezicht van Israël’ te tonen ter verbetering van het imago van Israël en daarmee de aandacht wil afleiden van Israël als oorlogsmisdadiger en bezetter, worden veel Israëlische kunstenaars en groepen door het Israëlische Ministerie van Cultuur gesponsord. Zo ook de dansgroep Batsheva.

De bezoekers van het dansoptreden namen de folder over het algemeen geïnteresseerd aan. Eén echtpaar besloot na het lezen van de folder dat zij niet mee wilden sponsoren aan deze ‘Brand Israel’ campagne en bracht hun toegangskaarten terug bij de kassa.

Er waren veel Israëlische bezoekers die in Nederland wonen. Eén van hen had een Israëlische vlag meegebracht en poseerde zich in de buurt van de Stadsschouwburg. Een andere dame begon over de holocaust herdenkingsdag en siste ‘SS, SS’ (Schutzsstaffel, paramilitarie organisatie binnen de Duitse nazi partij – red ). Op de vraag waarom zij deze woorden zei en wat het verband was met deze actie die Israël oproept zich aan het internationaal recht te houden, kwam geen antwoord.

Een Israëlische bezoeker die bevriend bleek te zijn met één van de dansers uit de groep, was oprecht geïnteresseerd in deze manier van actievoeren. Hij was het eens met de kritiek op Israël maar had moeite met de oproep tot boycot. Hij vertelde ook dat de dansgroep zich niet bewust was geweest dat zij door het Israëlische Ministerie voor het karretje werden gespannen, totdat zij op verschillende plaatsen in de wereld te maken kregen met protesten tegen de ‘Brand Israel’ campagne.

De folder eindigt met een oproep aan alle culturele instellingen en de gemeente om geen podium meer te bieden aan Israëlische gezelschappen die gesponsord worden door de Israëlische overheid in het kader van de ‘Brand Israel’ campagne.

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: