Skip to content

Actieverslag Barendrecht

February 25, 2013

Blokkade-Actie tegen de handel in Israëlisch Apartheidsfruit door Mehadrin en Olympic Fruits te Barendrecht.

joseOp 29 november , de internationale dag van solidariteit met het Palestijnse volk, voerden een veertigtal activisten van het netwerk “Samenwerken voor Palestina” een blokkadeactie uit in Barendrecht. De activisten vinden dat Palestijnen in een soevereine staat moeten kunnen leven, zonder te hoeven tolereren dat Israel hun grond plundert en de bevolking verjaagt en uitbuit.

Het Israelische mega-bedrijf Mehadrin kweekt tonnen aan exportfruit en -groenten op de vruchtbare Palestijnse akkers, die Israel wetteloos confisqueerde van Palestijnse boeren. Ook verwerking van Mehadrins agf-oogst vindt plaats op de West Bank in Israels illegale nederzettingen.

Blokkade bij Olympic FruitUitvoer en transport naar Europa worden door Mehadrin zelf verzorgd tot in de Rotterdamse haven. Daar wordt de apartheidshandel overgeslagen op binnenvaartschepen en in Barendrecht bij handelspartner ‘Olympic Fruits’ opgeslagen, het grootste distributiecentrum van Mehadrinproducten ter wereld. Vanaf Olympic Fruits opslagcentrum zwermen de illegale fruitladingen uit over het Europese afzetmarkten.

Locatie van actie was dan ook de voordeur van “Olympic Fruit”, het Europees Distributiecentrum voor de producten van het Israëlische bedrijf Mehadrin (exporteur van Jaffa, Jordan Valley en Carmel etc) . Eén van de actievoerders was Mohamed Rabbae, voormalig Tweede Kamerlid van GroenLinks.

Blokkade bij Olympic FruitOp het Barendrechtse industrieterrein bouwden de actievoerders in no time een checkpoint na, precies voor de vrachtwageninrit van Olympic Fruits. Terwijl een menigte activisten met fleurige zich in een blokkade opstelden om naderende vrachtauto’s voor de poort te stoppen, speelden enkele acteurs, als Israelisch militair verkleed, een controle-scene bij een Israelisch checkpoint na. Het videofilmpje van de actie toont een vrachtrijder, die een kist bebloed Jaffafruit voor de poort van Olympic Fruits aflevert, symbolisch voor het onrecht wat Mehadrinfruit aankleeft.

Blokkade bij Olympic FruitHet inmiddels talrijk toestromende kantoorpersoneel van Olympic Fruit dat vanaf de versiepoingen al gezien had dat er iets te beleven viel op hun ongezellige industrieterrein, konden precies de informatieve speech aanhoren van Mohamed Rabbae. Hij riep Olympic Fruits op zich niet langer medeplichtig te maken aan de handel in tuinbouwproducten uit de Israëlische nederzettingen, illegaal volgens de 4e Conventie van Geneve en de samenwerking met oorlogsprofiteur Mehadrin te staken. Een brief van gelijke strekking werd door afgevaardigden van de actie binnen aan de directie overhandigd, die in december 2012 reeds schriftelijke eenzelfde verzoek had mogen ontvangen. Aan de directie werd gevraagd om niet de door Nederland geaccepteerde VN resoluties te overtreden door mee te doen aan verkoop van gestolen waar en bovendien de Oeso- normen voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen te respecteren.( http://www.oesorichtlijnen.nl) Helaas bleek de Heer Thijs van den Heuvel toen noch nu tijd te hebben om onze motieven aan te horen, al was dat een reden om hem nog een 3e brief te sturen met de aankondiging van steviger acties. De actievoerders stellen zich op het standpunt dat een Nederlands bedrijf niet mag profiteren van mensenrechtenschendingen. Het moet afgelopen zijn met de Nederlandse gedoogsteun aan de nederzettingen.

Intussen stuitten aankomende vrachtauto’s , geladen met fruit, op onze blokkade , zij konden het terrein niet op om te lossen. Alle volgende vrachtverkeer moest ook omrijden om via een andere route toegang te krijgen tot het laad- en losterrein. Verkeer bestemd voor andere bedrijven ondervond hiervan enige hinder. De politie arriveerde en terwijl de activisten met hun borden “Apartheidsfruit de winkel uit” in demonstratieve optocht om het distributiecentrum heen liepen, stroomden nog steeds nieuwe nieuwsgierige employee’s naar buiten. In gesprekjes bleek het personeel geen flauw benul te hebben dat hun werkgever heling te verwijten viel van gestolen goed. Bij die omtrekkende tocht ontdekten wij prominent voor het gebouw 3 kapitale , zeer oude olijfbomen in kuipen gepoot, die het in Nederland ook florissant leken te doen – een relatie geschenk van de Israelische handelspartner Mehadrin vermoedelijk: gestolen waar van gestolen Palestijnse akkers of eerlijk ingekocht?

Deze consumenten-boycot-actie in Barendrecht was de eerste in een serie boycotacties “Apartheidsfruit, de winkel uit”, die in 2013 ondersteund worden door Stichting docP .

AD Mehadrin Barendrecht

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: