Skip to content

Boycotactie Bazaar Beverwijk: Fout Fruit de markt uit !

February 25, 2013

“Apartheidsfruit de winkel uit”

Zwarte Markt : `het ziet er zwart van illegaal fruit uit de nederzettingen`

Activisten voor Palestina kregen afgelopen zaterdag veel bekijks op de Zwarte Markt in Beverwijk met hun protest tegen op de markt aanwezige Israëlische apartheidsgroenten en –fruit. Zaterdag 9/2/2013 was uitgeroepen tot internationale BDS-actiedag: “Farming Injustice”-  `Onrecht kweken’.

Wereldwijd werd op die dag campagne gevoerd tegen Israelische exportbedrijven van agrarische producten, vanwege hun verreikende medeplichtigheid aan Israels schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten van Palestijnen.  DocP  riep actievoerders op voor actie in de Bazaar van Beverwijk, die “zwart “ ziet van apartheidsproducten…

Eerst voerden de actievoerders een sterfscène of “die-in” uit bij de entree van Hal 32 van de Oosterse Markt, om te laten zien waartoe Israelisch geweld leidt. Na een informatieve toespraak verspreidde men zich met flyers en handtekeninglijsten onder standhouders en winkelend publiek. De bewaking trad na enige tijd op, maar kreeg de kooplui tegen zich, die sympathie voor de actie hadden.

zwarte markt_ zwart van nederzettingenproducten.... Actie_Beverwijk toespraak Actie_Beverwijk liggend

De Beverwijkse actie droeg het motto “APARTHEIDSFRUIT DE WINKEL UIT”. De oproep van het Palestijnse Comité voor Boycot, Desinvestering en Sancties werd in 40 landen beantwoord met acties tegen Israelische exportbedrijven van agrarische producten, vanwege hun verreikende medeplichtigheid aan Israels schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten van Palestijnen.  Men wil bereiken dat alle handel met Israëlische agrarische bedrijven, die profiteren van de bezetting, wordt stopgezet.  Veel van de producten waar op staat dat zij uit Israel komen zijn in werkelijkheid afkomstig uit de verboden nederzettingen. Dat is grond die illegaal door Israëlische kolonisten van de Palestijnen op de westelijke Jordaanoever is geconfisqueerd. Palestijnse boeren zijn hun land, water en werk kwijt door deze nederzettingen en Israel profiteert illegaal van de vruchtbare Palestijnse grond.

Voorbeelden van apartheidsproducten zijn:

Jaffa, Carmel, Medjoul dadels van Jordan River, Sharon Fruit en producten van Arava Valley. De Israelische exporteur Mehadrin zet deze producten in Nederland af en in andere landen van Europa. Mehadrin gaat er prat op dat ze 65% van de verkoop van de bekende Jaffa citrusvruchten voor haar rekening neemt.

Onder internationaal recht worden deze producten gezien als afkomstig van diefstal en plundering.  De kooplui op de Zwarte Markt bleken goed te begrijpen waarom zij deze ‘besmette’ producten niet moeten verkopen en applaudisseerden voor de actie. Toen bewakers de actie kwamen verbieden en daarbij hardhandig werden kregen zij de wind van voren van de standhouders die de actievoerders beschermden. De zaak escaleerde niet doordat de activisten zich verspreidden.

DocP , organisator van deze actie, heeft een petitie opgezet tegen apartheidsfruit die tot einde 2013 getekend kan worden, zowel online als offline:

http://petities.nl/petitie/apartheidsfruit-de-winkel-uit

Hier kunt U blanco handtekeningenlijsten downloaden om zelf actie te voeren. Stuur de volle lijst svp naar DocP: Postbus 28139, 3003 KC Rotterdam

Handtekeningen worden eind 2013 aangeboden aan het Centraal Bureau Levensmiddelen . De petitie vraagt aan supermarkten, winkels en groothandels om geen producten uit Israëlische nederzettingen of Israel meer te verkopen.

Meer informatie over illegale producten van de nederzettingen in onze winkels:

www.vredesactie.be/download.php?file=IllegalehandeluitPalesti.pdf

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: