Skip to content

Consumentenboycot 2013

February 25, 2013

106007-boycot-orange-poster

Boycot van Israelische groenten, fruit – Hoezo ?

Jaffa’s en andere ‘Israëlische’ producten komen vaak helemaal niet uit Israël, maar uit de illegale Israëlische nederzettingen, die op Palestijns grondgebied gebouwd zijn. De bouw van de illegale nederzettingen wordt overal in de wereld veroordeeld , ook door de VN, Nederland, Amerika. Maar de Israelische regering gaat gewoon door en lapt de internationale wetten aan z’n laars. Palestijnse organisaties hebben daarom een oproep aan de wereld gedaan ( 2005) om geen Israëlische producten meer te kopen, zolang de onderdrukking van Palestina voortduurt. Dit is een wereldwijde campagne geworden voor “Boycot, Desinvestering en Sancties” tegen Israel ( BDS) gedragen door BDS-activisten in talloze landen over de hele wereld. Net zoals destijds Zuid Afrika uiteindelijk verlost werd van apartheid en onderdrukking door de internationale boycot , streeft de BDS beweging ditzelfde na voor apartheid en onderdrukking van het Palestijnse volk. De boycot van Israel gaat door totdat de bezetting is afgelopen.

Bronnen:
http://electronicintifada.net/blogs/ali-abunimah/historic-decision-south-africas-anc-makes-support-israel-boycott-its-official
http://electronicintifada.net/blogs/adri-nieuwhof/new-al-haq-report-says-governments-within-their-rights-sanction-israel-over

2013 : “Apartheidsfruit De Nederlandse Winkel Uit ! “

jaffa, carmel, tivall enz

Ook in Nederland zijn BDS-acties bij Albert Heijn en andere supermarkten, maar ook bij Turkse groenteboeren die veel dadels verhandelen van Israelische of onduidelijke afkomst, vooral in de tijd van de Rhamadan. DocP , het Diensten- en Informatiecentrum voor Palestina, roept burgers op om 2013 tot een jaar te maken van nieuwe doorslaggevende BDS-acties : BDS acties tegen het ‘apartheidsfruit’ dat op de Westoever wordt geteeld in de illegale Israelische nederzettingen. Dat houdt in: op Palestijnse (gestolen) grond, met Palestijns (gestolen) grondwater en soms ook nog geproduceerd met behulp van niet-gecontracteerde, onderbetaalde Palestijnse arbeidskracht van kinderen of boeren wiens akkers werden geconfisqueerd door Israel en die daardoor hun bron van inkomsten verloren. Geen wonder dat dit fruit goedkoop in de winkel kan liggen .. ook biologische producten uit Israel ( Carmel Biotop enz)! Terwijl export van Palestijnse goederen door de Israelische regelgeving aan banden gelegd wordt en extreem belemmerd, verkoopt Israel jaarlijks aan Europa 10.000 ton dadels gekweekt op de West Bank of 100 miljoen euro aan handel. Dit is 15 % van Israël’s Europese export. DocP wil dat Nederland bewust “Nee” gaat zeggen tegen met apartheid en onderdrukking besmet fruit.

Bewuste consumenten, die in actie willen komen om winkelmanagers en winkelpubliek te wijzen op het onrecht dat aan vele Israelische producten kleeft, kunnen rekenen op praktische ondersteuning door DocP. (vraag ook de actienieuwsbrief aan : info@docp.nl)

Apartheidsfruit moet de winkel uit !

Fruit moet eerlijk zijn en niet komen van bedrijven die profijt ontlenen aan de militaire bezetting en uitbuiting van Palestijnen.

Lees ook:
http://www.bdsmovement.net/2013/farming-injustice-briefing-10547
http://www.palestinasolidariteit.be/acties/mediawatch/2010-10-lezersbrief.html

Boycot apartheid via uw boodschappentas

Barcode

Dit is gemakkelijk: Groenten, fruit, tuinkruiden, humus uit de Israelische illegale nederzettingen afkomstig niet meer kopen. Let op merken als: Carmel, Mehadrin, Jaffa, Agrexco, King Solomon, Medjoul ( dadels), Jordan River, Hadiklaim, Sharon Fruit, Arava Valley, Red Sea, Cherriessa , Sabra-humus, Tivall-vleesvervanger. Of let op de streepjescode, beginnend met het nummer: 729 . Deze producten komen van Israelische productiebedrijven die meeprofiteren van de Israelische bezetting; hun kassen, kwekerijen en verwerkingsindustriëen zijn (op zijn minst ten dele) gevestigd in de illegale nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever.

Info over apartheidsfruit en -producten:
http://www.facebook.com/bds.tiplijn?ref=ts&fref=ts
http://corporateoccupation.org/
www.docp.nl

Wat kunt verder u doen?

20130215_155931grapefruit marijke met folder erin

Petitie

1. Teken de petitie: http://petities.nl/petitie/apartheidsfruit-de-winkel-uit

Eind 2013 worden de handtekeningen aangeboden aan het Centraal Bureau Levensmiddelen . Via deze petitie vraagt U aan supermarkten, winkels en groothandels om geen producten uit Israëlische nederzettingen of Israel meer te verkopen.

2. Verzamel ook meer handtekeningen!

Download hier het “Petitie Apartheidsfruit” formulier voor handtekeningen.

Supermarktactie

1. Eenmans-actie: vraag uw winkelmanager of hij apartheidsfruit voortaan uit zijn winkel wil bannen. U kunt hem een informatieve flyer meegeven. Of zet de flyers tussen het Jaffafruit, de Carmel avocado’s en andere apartheids-producten.

Download hier de actieflyer

2. Zet zelf een supermarkt-actie op voor “Apartheidsfruit de winkel uit”. Demonstreer met een groepje voor/in uw supermarkt om andere klanten bewust te maken van produkten uit de Israelische illegale nederzettingen . U kunt bijvoorbeeld informatieve flyers uitdelen.

Download hier de actieflyer

Als u meer materiaal wilt (borden, posters, stickers) of ideeen, ondersteuning wilt, kunt u DocP inschakelen: info@Docp.nl.

Comments are closed.

%d bloggers like this: