Skip to content

Harry van Bommel in Jumbo Buitenveldert: betaal niet mee aan de Israëlische bezetting!

March 10, 2013

foto jumbo

SP-Kamerlid Harry van Bommel en activisten van DocP bezochten op 1 maart 2013 de Jumbo supermarkt in Buitenveldert, Amsterdam. Net als in veel Nederlandse supermarkten liggen daar voedingswaren in de schappen die zogenaamd ‘made in Israel’ zijn maar in werkelijkheid uit bezet Palestijns gebied komen.

Zonder het te weten betalen klanten zo mee aan de voortdurende bezetting van Palestijns gebied. Want deze producten worden geteeld op illegaal onteigende Palestijnse grond in de illegale nederzettingen. “Het is hoog tijd dat hier een einde aan komt,’ vinden Van Bommel en DocP-voorzitter De Levie. ‘Vrijwel iedereen is het er over eens dat de nederzettingen het grootste obstakel vormt voor vrede tussen Israël en de Palestijnen. Het is daarom van het allergrootste belang dat elke vorm van medewerking aan de illegale nederzettingen stopt”.

Ze wilden de foutgelabelde producten van een sticker voorzien met de tekst: ‘met dit product betaalt u mee aan de Israëlische bezetting’. Nog voordat ze de winkel betraden werden ze echter vriendelijk door de politie aangesproken. Het stickeren van producten zou leiden tot verwijdering uit de winkel.

“Omdat we niet uit waren op een rel zijn we met de eigenaar van de winkel gaan praten en wezen we hem op de feitelijk onjuist geëtiketteerde producten.” De winkelier reageerde geïnteresseerd en maakte met de bezoekers een rondje door de winkel om stil te staan bij de diverse producten waarvan de herkomst ten onrechte als “Israel” was gelabeld, oa. wijnen en Tahine. Op de landkaart zagen hij en zijn vrouw waarom die produkten niet het label “Israel” mogen dragen: omdat ze afkomstig zijn uit gebied dat in 1967 door Israel is bezet.

Intussen waren actievoerders buiten voor de deur van het winkelpand in gesprek gegaan met het winkelend publiek en reikten flyers uit met informatie over de actie “Apartheidsfruit de winkel uit!”

Men kon de actie waarderen en de eigenaar van deze Jumbo erkende dat hij van veel produkten de herkomst niet kende. Hij zegde toe de kwestie over de produkten uit Israels illegale nederzettingen met het centrale inkoopbureau van de Jumbo te zullen bespreken.

Wie weet volgt Jumbo wel het goede voorbeeld van de Britse supermarkt Coop. Dat bedrijf heeft alle producten uit bezet Palestijns gebied van de schappen gehaald. Zo zou het moeten: Apartheidsfruit de winkel uit!

www.docp.nl
www.sp.nl
http://harryvanbommel.sp.nl/weblog/2013/03/01/apartheidsfruit-de-winkel-uit/#comments

Advertisements

Comments are closed.

%d bloggers like this: