Skip to content

Successen

Sinds de oproep tot BDS gedaan werd op 9 juli 2005 zijn al veel successen behaald. Op de officiële Engelstalige website van de Boycott National Comitee www.bdsmovement.net zijn deze te lezen. Hieronder een aantal sprekende voorbeelden:

Super de Boer supermarkt in Utrecht besluit tot stop verkoop producten uit nederzettingen

Januari 2011

In Utrecht heeft een supermarkt manager van Super de Boer besloten tot het stoppen van verkopen van producten uit Israëlische nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Hij zei: “Wij willen geen goederen uit de bezette gebieden voeren, dit voorzover mogelijk en voorzover we het kunnen achterhalen.”

Na een gesprek besloot de eigenaar van de winkel dat hij volgens het principe van moreel verantwoordelijk ondernemen wil handelen. Hij besloot per direct te stoppen met de verkoop van producten van Soda Club / Soda Stream en wil geen producten verkopen van Agrexco / Carmel die geproduceerd zijn in bezet gebied.

Reclame Code Commissie vindt aanklacht tegen misleiding door GoIsrael gegrond

Twee activisten hebben een aanklacht ingediend bij de Reclame Code Commissie tegen het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme GoIsrael wegens misleidende reclame. De Commissie heeft hen in het gelijk gesteld: GoIsrael’s reclame is “misleidend en daardoor oneerlijk”. Door de uitspraak van de Commissie mag GoIsrael nu geen reizen meer naar bezet Palestijns gebied promoten alsof het reizen naar Israël zouden zijn.  Meer info: www.palestina-komitee.nl/NPK-berichten/246

VNG tegen komst delegatie Israël

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) weigert een bezoek van Israëlische lokale bestuurders mede te organiseren. De reden is dat er ook burgemeesters zouden komen van nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever.

De VNG heeft over de kwestie het ministerie van Buitenlandse Zaken geraadpleegd en daarna zelf besloten af te zien van het mede-organiseren van het werkbezoek. De aanwezigheid van burgemeesters uit bezet gebied ligt gevoelig, zegt de VNG.

Door het stopzetten van de organisatie is het bezoek van de Israëlische delegatie nu van de baan.

http://nos.nl/artikel/185938-vng-tegen-komst-delegatie-israel.html

Nederlandse ASN Bank verkoopt aandelen Veolia

Eén van de eerste successen van de BDS campagne was de verkoop van de aandelen Veolia door de ASN Bank nadat de bank was gewezen op de betrokkenheid van Veolia bij de bouw van het light rail-systeem voor een tram die West-Jeruzalem moet gaan verbinden met illegale joodse nederzettingen als Pisgat Ze’ev, French Hill, Neve Ya’akov en Gilo in bezet Oost-Jeruzalem. Door zich aan dit project te verbinden doet Veolia direct mee aan het confisqueren van Palestijns gebied in Oost-Jeruzalem wat elke kans op vrede in het Midden Oosten ondermijnt.

http://electronicintifada.net/v2/article6076.shtml

Dokwerkers in verschillende landen blokkeren laden en lossen van cargo van en naar Israël

Havenarbeiders in Zuid Afrika,  Zweden, Turkije en de VS  (Oakland, Californië) hebben gehoor gegeven aan de oproep van de Palestijnse vakbondbeweging om een blokkade in te stellen van Israëlische handel in de havens, als een protest tegen Israëls agressie tegen de humanitaire vloot die op weg was naar Gaza, waarbij 9 vrijwilligers zijn vermoord. De havenarbeiders roepen op tot een onafhankelijk onderzoek naar de gebeurtenissen tijdens de aanval van Israël op de Gaza vloot en een directe opheffing van de blokkade van de Gazastrook.

http://electronicintifada.net/v2/article11323.shtml

http://bdsmovement.net/?q=node/715

De Methodisten Kerk stopt met investeren in bedrijven die profiteren van de bezetting van Palestina

De ‘United Methodist Church’ heeft besloten haar aandelen in Caterpillar (CAT), General Electric (GE) en Terex (TEX) te verkopen. Deze bedrijven zijn gevestigd in illegale nederzettingen,  zijn betrokken bij en geven steun aan het in stand houden van de nederzettingen, checkpoints en de muur en steunen het Israëlische leger in de bezette gebieden.

De Methodisten kwamen tot hun beslissing na de oproep van de Palestijnse christenen in het Kairos Document waarin de christenen opgeroepen worden om daadwerkelijk in actie te komen om Israël verantwoordelijk te houden voor de schendingen van mensenrechten en internationaal recht.

http://www.christiantoday.com/article/methodist.church.seeks.end.to.israeli.occupation.of.palestine/26206.htm

http://www.methodist.org.uk/index.cfm?fuseaction=opentogod.newsDetail&newsid=453

Twee grootste Italiaanse supermarkten stoppen met verkoop Carmel-Agrexco producten

Na veel lobbyen door de Italiaanse coalitie tegen Carmel-Agrexco hebben de twee grootste Italiaanse supermarkt ketens COOP en Nordiconad aangekondigd dat zij geen producten van Carmel-Agrexco meer zullen verkopen, daar deze worden geproduceerd in de illegale nederzettingen op de Westbank en geëxporteerd worden als Made in Israel.

http://electronicintifada.net/v2/article11288.shtml

Muzikanten respecteren Culturele Boycot en treden niet op in Israël

Na diverse brieven, e-mails, oproepen en andere berichten hebben verschillende muzikanten besloten om niet op te treden in Israël om daarmee een statement te maken richting Israël en te laten zien dat zij geen normale betrekkingen met Israël willen totdat Israël zich als een normale Staat gaan gedragen. Aan het rijtje zijn inmiddels toegevoegd: Snoop Dog, Elvis Costello, the Pixies, Gil Scott-Heron,  Devendra Banhart, The Klaxons and Gorillaz Sound System.

http://palestinenote.com/cs/blogs/news/archive/2010/07/01/hits-and-misses-which-musicians-are-boycotting-israel.aspx

Desinvesteringen van Elbit Systems Ltd

Verschillende banken en pensioenfondsen hebben hun aandelen Elbit verkocht. Elbit levert onderdelen voor tanks en ontwikkelt programma’s en producten in nauwe samenwerking met het Israëlische leger. De Deense Bank ‘Danske Bank’ en de grootste Duitse Bank ‘Deutsche Bank’ hebben hun aandelen Elbit verkocht, nadat het grootste Pensioenfonds in Noorwegen (Global) hen al was voorgegaan.

http://bdsmovement.net/?q=node/533

http://bdsmovement.net/?q=node/632

http://stopthewall.org/latestnews/2275.shtml

Advertisements
%d bloggers like this: